Woyzeck

 

Soldaat Woyzeck heeft met zijn geliefde Marie een buitenechtelijke zoon. Om in het levensonderhoud van het gezin te voorzien, verdient hij geld bij als medisch proefpersoon. Op vertoon van goed gedrag en van een bewustzijnsverandering zal hij een bonus ontvangen. Woyzeck heeft last van waanvoorstellingen. Als hij ontdekt dat Marie een affaire heeft, sporen stemmen in zijn hoofd hem aan om haar te vermoorden.

 

Toen Georg Büchner in 1837 aan tyfus stierf, was hij pas drieëntwintig jaar. Toch had hij al belangrijk werk verricht. Als arts, maar ook als toneelschrijver. Met Woyzeck schreef hij het eerste sociaal-kritische drama in de geschiedenis. Nooit eerder was een arme stumper uit het volk werkelijk het hoofdpersonage geweest. De schrijver was hiermee zijn tijd ver vooruit. Pas in 1913 werd het stuk voor het eerst opgevoerd.

 

Woyzeck is bovendien bijzonder omdat de tekst onaf aan ons is overgeleverd. We weten niet of Büchner hem ooit voltooide. Het enige dat we ervan over hebben is een verzameling fragmenten. Het is aan de theatermakers om te bepalen welke volgorde die in een voorstelling moeten krijgen.

 

Délano van den Berg (regie): ‘Woyzeck speelt zich af op de grens waar iemand niemand wordt. Of juist niemand iemand. Uiteindelijk zijn we allemaal niemand en bestaan we enkel bij gratie van elkaar.’

Speeldata:

7, 14, 15, 21 & 22 feb

6 & 7 mrt

Inloop: 19:30 uur. Let op, dit is iets later dan onze reguliere inlooptijd.

Aanvang voorstelling: 20:00

Prijs: €15,- Er is bij deze voorstelling geen eten. 

Tekst Georg Büchner | Spel Jip Boschma, Délano van den Berg, Julia Diepstraten, Edouard Kain, Leander de Vos.