Tsjechov Avond

Een ode aan onze favoriete toneelschrijver

met o.a. Hans Boland

 

Anton Tsjechov is een van onze favoriete toneelschrijvers. Vanaf het begin van Mooi Weer & Zo is hij er ieder seizoen bij geweest. Vorig jaar brachten we onze eerste ‘avondvullende Tsjechov’: Meeuw. Maar al eerder namen we verschillende van zijn eenakters op het programma. Zwanenzang, De Beer, Over De Schadelijkheid Van Tabak, Het Huwelijksaanzoek… Allemaal korte maar krachtige voorstellingen die met scherpe humor én mededogen de mens laten zien.

De drie Tsjechov Avonden zijn een ode aan de Russische meester, die in 1904 stierf toen hij amper 44 was. De situaties die hij in zijn stukken neerzet, zijn nu eens lachwekkend, dan weer triest, maar altijd ‘uit het leven gegrepen’. 

Op de Tsjechov Avonden hebben we een bijzondere spreker te gast: Hans Boland. Hij geeft een theatrale lezing over leven en werk van de Russische grootmeester Anton Tsjechov. Acteurs van Mooi Weer & Zo dragen scènes en verhalen voor. En er is een theatraal toetje. Op 20 februari spelen studenten van de Toneelacademie Maastricht Tsjechovs klucht De Beer, in een sprankelend actuele versie. Op 27 februari speelt Mooi Weer & Zo dezelfde klucht, in onze eigen versie, die inmiddels een evergreen op ons repertoire is geworden. 

Hans Boland heeft vele vertalingen van Russische grootheden op zijn naam staan: Poesjkin, Tolstoi, Dostojevski maar ook de moderne dichteres Achmatova. In 2014 weigerde hij de prestigieuze Poesjkin-medaille. Hij wilde die niet uit handen van Poetin ontvangen. In 2015 werd hij onderscheiden met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs. 

Teksten: Anton Tsjechov Regie: Bart Kiene & Eva Lemaire kostuum: Marian Hoefnagels Spel: Délano van den Berg, Jip Boschma, Julia Diepstraten, Maxime Heemskerk, Marit Hooijschuur, Bart Kiene & Louis Lemaire.   

Speeldata:  13, 20 & 27 februari

Vanaf 18.00 uur gaat onze deur open. Er is vanaf dan ook eten. Het avondprogramma zelf begint om 19.30 uur. Er is een pauze. Na afloop is de bar geopend tot 23 uur.

Inloop: 18.00 uur.

Aanvang voorstelling: 19.30 uur

Kaarten: 20,- incl. 2 gangen diner